LECTURA DILOUS 4/1/18: 1ª Samuel 4 i Mateu 13: 47-48


Dijous 4 de Gener

1ª Samuel 4
Samuel adreçava la paraula a tot Israel. Per aquell temps, Israel es va mobilitzar per fer la guerra als filisteus. Els israelites acamparen prop d'Eben-Aèzer, mentre que els filisteus acampaven a Afec. Els filisteus es van col·locar en ordre de batalla. La lluita va ser aferrissada i els filisteus derrotaren els israelites, que van perdre uns quatre mil homes en aquell combat a camp obert.
Quan l'exèrcit d'Israel va arribar al campament, els ancians deien:
--Com és que el Senyor ha permès avui que els filisteus ens derrotessin? Anem a Siló a buscar l'arca de l'aliança del Senyor. Si l'arca ve enmig de nosaltres, el Senyor ens salvarà dels nostres enemics!
Van enviar, doncs, gent a Siló per endur-se'n l'arca de l'aliança del Senyor de l'univers, el qui té per tron els querubins. Els dos fills d'Elí, Ofní i Pinhàs, acompanyaven l'arca de l'aliança de Déu. Quan l'arca va arribar al campament, tot l'exèrcit d'Israel aixecà un crit de guerra tan fort que la terra retrunyia. Els filisteus, en sentir aquella cridòria, es digueren:
--Què deu ser aquest crit de guerra tan clamorós al campament dels hebreus?
Tan bon punt van saber que l'arca del Senyor havia arribat al campament israelita, els filisteus es van esparverar i es deien:
--Déu ha arribat al seu campament. Pobres de nosaltres! Això no s'havia vist mai! Pobres de nosaltres! Qui ens salvarà de les mans d'aquests déus tan poderosos? Són els déus que van assotar els egipcis amb tota mena de plagues al desert. Filisteus, sigueu valents i porteu-vos com uns homes; si no, sereu esclaus dels hebreus, com ells ho han estat de nosaltres. Sigueu homes i lluiteu!
10 Els filisteus van atacar, i els israelites, derrotats, fugiren cadascú a casa seva. La desfeta va ser molt grossa: caigueren trenta mil homes. 11 L'arca de Déu fou capturada i els dos fills d'Elí, Ofní i Pinhàs, van morir.
12 Un benjaminita va córrer des del camp de batalla i aquell mateix dia arribà a Siló; en senyal de dol duia els vestits esquinçats i el cap cobert de terra. 13 Quan va arribar-hi, Elí estava assegut en el seu tamboret esperant prop del camí, amb l'ànsia al cor per l'arca de Déu. Tan bon punt aquell home arribà a la ciutat i donà la notícia, tot Siló va ser un clam. 14 Elí, en sentir la cridòria, va preguntar què era aquell aldarull. L'home, entretant, corria per donar la notícia a Elí. 15 Elí tenia ja noranta-vuit anys; els ulls se li havien entelat i havia perdut la vista. 16 L'home li va dir:
--Vinc del camp de batalla. Avui mateix m'he escapat del combat.
Elí va preguntar:
--Com ha anat, fill meu?
17 El missatger va respondre:
--Els israelites han fugit davant els filisteus. El nostre exèrcit ha sofert una gran derrota; a més, han mort els teus dos fills, Ofní i Pinhàs, i l'arca de Déu ha estat capturada.
18 Així que aquell home va esmentar l'arca de Déu, Elí, vell i feixuc com era, caigué d'esquena des del tamboret a la llinda del portal, es va desnucar i va morir. Havia estat jutge d'Israel durant quaranta anys.
19 La seva nora, la dona de Pinhàs, esperava un fill i estava a punt de donar a llum. En sentir que l'arca de Déu havia estat capturada i que el seu sogre i el seu marit havien mort, li van venir de sobte els dolors i va infantar. 20 S'estava morint. Les dones que l'assistien li deien:
--Anima't, que has tingut un noi!
Però ella no responia ni en feia cas. 21 Pensant en l'arca de Déu, que havia estat capturada, i en la fi del seu sogre i del seu marit, deia:
--S'han endut d'Israel la glòria de Déu.
Per això va posar a l'infant el nom d'Icabod (que significa: «La glòria ja no hi és»). 22 La mare deia que s'havien endut d'Israel la glòria perquè l'arca de Déu havia estat capturada.


Parábolas. La red. Mateo 13: 47-48
47 »També passa amb el Regne del cel com quan tiren una xarxa a l'aigua i la xarxa arreplega tota mena de peixos. 48 Un cop plena, la treuen a la platja, s'asseuen, i recullen en coves els peixos bons i llencen els dolents.

Dios no hace acepción de personas; eso nos enseña claramente la Escritura. Los seres humanos lo hacemos constantemente. Los judíos despreciaban a los que no lo eran. Entre ellos mismos despreciaban a aquellos que eran considerados impuros. Los cristianos de origen judío discriminaban a los de origen gentil y trataban de que vivieran y pensaran como ellos. Entre las iglesias había distinciones entre ricos y pobres que Pablo y Santiago condenan abiertamente. Todo lo contrario a como Jesús, Dios hecho ser humano, actuó. Alabó la fe de personas gentiles, incluso de los odiados invasores romanos. Se juntó y admitió en su círculo de discípulos a mujeres. Sus relaciones con personas pecadoras y de mal vivir era notoria e incluso reconoció el ministerio hecho por personas que no formaban parte de propio ministerio.



Esta parábola nos enseña que el llamado al Reino de Dios es universal para todo tipo de personas sin tener en cuenta su condición previa. No existe ningún grupo humano que por razón de su condición sexual, económica, política, racial, cultural o de otro tipo deba ser excluido. El Reino da la bienvenida a todos sin excepción. Nadie debe cambiar para entrar en el mismo, de hecho nos acercamos a él para ser cambiados tal y como afirmó el Maestro: "No son los sanos los que tienen necesidad de médico sino aquellos que están enfermos". Cuando los que ya estamos dentro olvidamos que la aceptación en el Reino ha sido en base a la gracia y no por meritocracia, es entonces cuando comenzamos a despreciar a otros, a limitar la universalidad de la invitación de Jesús y a clasificar a las personas en aptas o no aptas según nuestro limitado y cargado de prejuicios criterio. De hecho, cuanto más aberrante pueda ser a nuestros ojos el estilo de vida de una persona, más necesitado se encuentra del encuentro restaurador con Cristo.

Es cierto que hay una posterior selección de los pescados; pero como ya nos enseñó la parábola de la cizaña, es más bien responsabilidad del Señor y no nuestra.



¿Hacía que grupos o colectivos muestras acepción y rechazo? ¿Cómo la enseñanza de la parábola puede ayudarte a tener esa visión universal del Reino?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada