LECTURA DILLUNS 19/6/17 GÀLATES 5 i SALM 142


Dilluns 19 de Juny

Gàlates 5
Crist ens ha alliberat perquè siguem lliures. Així, doncs, manteniu-vos ferms i no us deixeu sotmetre altra vegada al jou de l'esclavatge!
Mireu, sóc jo, Pau, qui us ho diu: Si us feu circumcidar, Crist ja no us servirà de res! Declaro a tots els qui es fan circumcidar que s'obliguen a complir tota la Llei: vosaltres, doncs, que preteneu de ser justos en virtut de la Llei, us deslligueu de Crist i quedeu exclosos de la gràcia de Déu. Nosaltres, en canvi, gràcies a l'Esperit, confiem, en virtut de la fe, que es compleixi l'esperança que Déu dóna als qui ha fet justos. Per als qui viuen en Jesucrist no compta per a res ser circumcidat o no ser-ho; només compta la fe que actua per l'amor.
Fins ara corríeu bé! ¿Qui us ha barrat el pas i us ha desviat de la veritat? Ara ja no us atreu aquell qui us crida! Una mica de llevat fa pujar tota la pasta. 10 Us tenim tota la confiança en el Senyor: ell farà que no penseu d'una altra manera. Però aquell qui us pertorba, sigui qui sigui, haurà de carregar-se la condemna eterna.
11 D'altra banda, germans, si fos veritat que encara predico la necessitat de la circumcisió, per què sóc tan perseguit? Si fos així, s'hauria acabat l'escàndol de la creu. 12 Tant de bo que arribin a mutilar-se els qui us empenyen a la rebel·lió!
13 Vosaltres, germans, heu estat cridats a la llibertat. Però mireu que aquesta llibertat no sigui un pretext per a satisfer els desigs terrenals. Més aviat, per l'amor, feu-vos servents els uns dels altres. 14 En efecte, tota la Llei troba la seva plenitud en un sol precepte: Estima els altres com a tu mateix. 15 Perquè, si us mossegueu i us devoreu mútuament, penseu que acabareu destruint-vos.
16 Ara, doncs, jo us dic: comporteu-vos d'acord amb l'Esperit i no satisfareu els desigs terrenals. 17 Perquè els desigs terrenals són contraris a l'Esperit, i l'Esperit és contrari als desigs terrenals. Hi ha una lluita entre ells, i per això no feu el que voldríeu. 18 Però si us deixeu guiar per l'Esperit no esteu sota la Llei. 19 Les conseqüències dels desigs terrenals són prou clares: relacions il·legítimes, impuresa, llibertinatge, 20 idolatria, bruixeria, enemistats, discòrdies, gelosies, enfuriments, rivalitats, divisions, sectarismes, 21 enveges, borratxeres, orgies i coses semblants. Ja us vaig advertir, i us adverteixo encara, que els qui obren així no posseiran en herència el Regne de Déu. 22 En canvi, els fruits de l'Esperit són: amor, goig, pau, paciència, benvolença, bondat, fidelitat, 23 dolcesa i domini d'un mateix. La Llei no és contrària a res d'això. 24 Els qui són de Jesucrist han clavat a la creu totes les passions i tots els desigs terrenals. 25 Si vivim gràcies a l'Esperit, comportem-nos d'acord amb l'Esperit!
26 No siguem arrogants, provocant-nos i envejant-nos els uns als altres.


Salm 142

Con fuerte voz clamo al Señor; con fuerte voz le pido misericordia.
En su presencia expongo mi queja; en su presencia doy a conocer mi angustia
cuando me encuentro totalment deprimido.

Señor, Tú conoces mi camino: en el camino por donde voy,
me han tendido una trampa. Vuelvo la mirada a la derecha
y nadie viene en mi ayuda. ¡No hay nadie que me defienda!
¡No hay nadie que se preocupe de mí!

A ti clamo, Señor, y te digo:

"Tú eres mi refugio; Tú eres todo lo que tengo en esta vida."

Presta atención a mis gritos, porque me encuentro sin fuerzas.

Líbrame de los que me persiguen, porque son más fuertes que yo.

Sácame de mi prisión para que pueda yo alabarte.

Los hombres honrados me rodearán cuando me hayas tratado bien.


Este salmo merece la pena ser reproducido en su totalidad. Todos nos hemos visto, nos veremos o nos estamos viendo en situaciones que pueden ser ilustradas por lo que expresa este poema.
Hay momentos en nuestra vida que pueden ser descritos muy bien con las palabras utilizadas por el salmista: angustia, depresión, soledad, abandono, dejadez de parte de otros, indefensión, agotamiento, esclavitud. Son esos momentos en los que uno no ve futuro y, a duras penas, puede manejar la dureza de la situación presente. Momentos de abandono en los que, como dice el escritor de este salmo, nadie, nadie, nadie, está a mi lado y puede darme apoyo. Tres veces indica ese sentimiento de soledad.
Afortunadamente el salmo no acaba aquí. Hay dos cosas que aprendo del mismo. La primera, la posibilidad de poderle expresar a mi Dios cómo me siento. La segunda, que Él es un refugio para el que está deprimido y abandonado. Tú eres mi refugio, afirma el salmista.
No nos dice el salmo que las circunstancias que experimentaba el autor cambiaran. No nos afirma que los problemas desaparecieron. Creo que más bien en medio de ellos experimentó el sentirse escuchado y acogido.


Un principio
El Señor nos acoge y escucha en medio de los problemas.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada