LECTURA 19/1/17 SALM 70 i FETS 22


Dijous 19 de Gener

Fets Apòstols 22
--Germans i pares: escolteu ara la meva defensa.
Quan van sentir que els parlava en la seva llengua, encara es van calmar més. Pau els digué:
--Jo sóc jueu, nascut a Tars de Cilícia, però educat en aquesta ciutat, instruït als peus de Gamaliel en l'observança estricta de la Llei dels nostres pares, ple de zel per Déu, com n'esteu avui tots vosaltres. Jo vaig perseguir a mort els adherits al Camí del Senyor: agafava tant homes com dones i els ficava a la presó. El gran sacerdot i tot el consell del Sanedrí en són testimonis. Havia rebut fins i tot cartes d'ells adreçades als germans jueus de Damasc i me n'hi vaig anar amb la missió d'endur-me'n presos a Jerusalem els qui trobés allà, perquè hi fossin castigats.
»Quan ja m'acostava a Damasc, de sobte, cap al migdia, m'envoltà una gran llum fulgurant que venia del cel. Vaig caure a terra i vaig sentir una veu que em deia:
»--Saule, Saule, per què em persegueixes?
»Jo vaig preguntar:
»--Qui ets, Senyor?
»Ell em respongué:
»--Jo sóc Jesús de Natzaret, el qui tu persegueixes.
»Els qui anaven amb mi veieren la llum, però no van sentir la veu del qui em parlava. 10 Llavors vaig preguntar:
»--Què haig de fer, Senyor?
»El Senyor em digué:
»--Aixeca't, vés a Damasc i allí et diran tot el que he determinat que facis.
11 »I com que amb l'esclat d'aquella llum no veia res, els qui m'acompanyaven em van agafar per la mà i així vaig entrar a Damasc.
12 »Allà hi havia un tal Ananies, un home piadós i observant de la Llei, molt considerat de tots els jueus que vivien a Damasc. 13 Em vingué a trobar i, quan va ser al meu costat, em digué:
»--Saule, germà, recobra la vista.
»I a l'instant el vaig poder veure. 14 Llavors em digué:
»--El Déu dels nostres pares t'havia destinat a conèixer la seva voluntat, a veure el Just i a sentir la seva pròpia veu, 15 perquè davant de tots els homes tu has de ser testimoni d'ell en tot allò que has vist i has sentit. 16 I ara, què esperes? Aixeca't, rep el baptisme i queda net dels teus pecats, tot invocant el seu nom.
17 »Quan vaig tornar a Jerusalem, un dia, tot pregant en el temple, vaig tenir un èxtasi 18 i vaig veure Jesús que em deia:
»--Afanya't, surt de pressa de Jerusalem, perquè aquí no acceptaran el testimoni que dónes de mi.
19 »Jo vaig respondre:
»--Senyor, ells saben prou bé que jo anava de sinagoga en sinagoga empresonant i assotant els qui creien en tu; 20 i quan era vessada la sang d'Esteve, el teu testimoni, jo també hi era present, aprovant-ho i guardant els mantells dels qui el mataven.
21 »Llavors ell em va dir:
»--Vés! Jo t'enviaré lluny, als pobles pagans.
22 Ells l'havien anat escoltant fins aquí; però quan Pau va dir aquestes paraules, es posaren a cridar:
--Elimineu de la terra aquest individu, que no és digne de viure!
23 I com que ells continuaven la cridòria i llançaven els mantells i tiraven pols enlaire, 24 el tribú va manar que duguessin Pau dintre la caserna i, assotant-lo, l'interroguessin per saber amb certesa el motiu de la cridòria contra ell. 25 Quan l'estiraven per assotar-lo, Pau va dir al centurió allí present:
--¿Us és permès de flagel·lar un ciutadà romà que ni tan sols ha estat jutjat?
26 El centurió, en sentir això, anà a comunicar-ho al tribú:
--Què fas? Aquest home és un ciutadà romà!
27 El tribú vingué i preguntà a Pau:
--Digues-me, ets ciutadà romà?
Ell respongué:
--Sí.
28 El tribú replicà:
--Jo vaig haver de pagar molts diners per obtenir aquesta ciutadania.
Pau contestà:
--Doncs jo la tinc de naixement.
29 Immediatament, els qui estaven a punt d'interrogar-lo el van deixar estar. Fins i tot el tribú va agafar por pensant que havia fet encadenar un ciutadà romà.
30 L'endemà, volent saber exactament de què l'acusaven els jueus, el tribú va fer deslligar Pau i ordenà que es reunissin els grans sacerdots i tot el Sanedrí. Després va fer baixar Pau perquè comparegués davant d'ells.


Salm 70

¡Oh Dios, apresúrate a librarme,

Señor, date prisa en socorrerme!





El salmo 70 es un muy corto y, de hecho, es una repetición de los versículos 14 al 18 del salmo 40. Es un poema pidiendo la liberación e intervención del Señor, expresado de forma urgente y apremiante. La petición se repite al final del breve salmo con palabras diferentes. Entre ambas peticiones podemos encontrar un deseo de maldición, para los enemigos, y un deseo de bendición, para los que buscan al Señor.

Leyendo el salmo desde nuestros días pareciera que el salmista se ha contagiado de la neurosis contemporánea por la inmediatez y la instantaneidad tan típicas de nuestro tiempo y nuestra sociedad. Queremos que las cosas sucedan y queremos que sucedan ¡Ya!.

Es normal, pues, que traslademos, o al menos lo pretendamos, nuestra necesidad de inmediatez a la relación con Dios y deseemos que actúe a nuestro ritmo, según nuestros deseos, impulsos o necesidades. El poema lo refleja muy bien al usar los términos apresurarse, darse prisa.

Esto me ha hecho pensar en mi acercamiento al Señor y como traslado a mi relación con Él esta misma tensión de rapidez y urgencia que vivo en tantas áreas de mi vida. Me impaciento si Dios no contesta (cuando yo quiero). Los días de silencio de Dios me parecen años. La falta de indicios la interpreto como desatención o desinterés por su parte. No puedo entender por qué no puede seguir mi ritmo y adaptarse a mis tiempos.

Al leer el salmo y pensar sobre esta tensión vino a mi mente el pasaje de Isaías 30:15:



El Señor, el Dios Santo de Israel, dice:

Volved, quedaos tranquilos y estaréis a salvo.

En la tranquilidad y la confianza

estará vuestra fuerza.



Dios nos ofrece un camino diferente, la tranquilidad y la confianza frente al apresuramiento y la prisa. ¿Por qué Dios se tarda? ¿Cómo interpreto su tardanza? ¿Qué quiere que aprenda en medio de esta situación? ¿Qué desea desarrollar en mi vida?





Un principio

Frente a la urgencia, la tranquilidad, frente a la prisa, la confianza.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada