LECTURA DILLUNS 28/5/17 1a TESSALONICNCS 5 i ÈXODE 2


Dilluns 28 d’Agost

1ª Tesalonic. 5
Germans, no cal que us escriguem sobre el moment exacte de la vinguda del Senyor: vosaltres mateixos sabeu prou bé que el dia del Senyor arribarà com un lladre en plena nit. Quan la gent es pensi que tot està tranquil i en pau, aleshores, de sobte, els caurà al damunt la devastació, com els dolors a la dona embarassada, i no se'n podran escapar. Però a vosaltres, germans, que no viviu en la foscor, aquell dia no us podrà sorprendre com un lladre. Tots sou fills de la llum i del dia: no pertanyem a la nit ni a la foscor. Per això, no hem de dormir, com fan els altres, sinó vetllar i viure sòbriament. Perquè els qui dormen, dormen de nit, i els qui s'embriaguen, s'embriaguen de nit. Nosaltres, en canvi, que som del dia, siguem sobris, ja que anem revestits amb la cuirassa de la fe i de l'amor i amb el casc de l'esperança de la salvació. Déu no ens ha destinat al càstig, sinó a obtenir la salvació per mitjà de nostre Senyor Jesucrist, 10 que va morir per nosaltres, perquè visquem juntament amb ell, tant si la seva vinguda ens troba vetllant entre els vius com si ens troba dormint entre els morts. 11 Per això, encoratgeu-vos i edifiqueu-vos els uns als altres, tal com ja feu.
12 Us demanem, germans, que reconegueu l'esforç d'aquells qui treballen entre vosaltres per encaminar-vos en el Senyor i per instruir-vos; 13 tracteu-los amb el més gran respecte i amor per consideració a la seva tasca.
Viviu en pau entre vosaltres.
14 Us hi encoratgem, germans: amonesteu els desvagats, animeu els temorencs, feu-vos càrrec dels febles, tingueu paciència amb tots. 15 Mireu que ningú no torni a un altre mal per mal, sinó procureu de fer el bé als germans i a tothom.
16 Viviu sempre contents, 17 pregueu contínuament, 18 doneu gràcies en tota ocasió. Això és el que Déu vol de vosaltres en Jesucrist.
19 No sufoqueu l'Esperit 20 ni menyspreeu els dons de profecia. 21 Examineu-ho tot i quedeu-vos amb el que és bo. 22 Allunyeu-vos de tota mena de mal.
23 Que el mateix Déu de la pau us santifiqui plenament i conservi del tot irreprensibles el vostre esperit, la vostra ànima i el vostre cos per al dia de la vinguda de nostre Senyor Jesucrist. 24 Déu, el qui us crida, és fidel, i ell mateix ho durà a terme.
25 Germans, pregueu també per nosaltres. 26 Saludeu tots els germans amb el bes de pau.
27 Us demano pel Senyor que aquesta carta sigui llegida a tots els germans.
28 Que la gràcia de nostre Senyor Jesucrist sigui amb vosaltres.


Èxode 2

Ve, pues; yo te envío al Faraón para que saques de Egipto a mi pueblo, a los israelitas. (Éxodo 2:10)

El llamamiento de Moisés es singular y espectacular. Lo recibe en medio de una teofanía (una aparición de Dios) y con una misión de gran alcance, liberar a su pueblo de la esclavitud de Egipto. El problema es que el carácter tan especial de este llamado nos puede deslumbrar tanto que nos quedemos con la forma y olvidemos el fondo del mismo. Porque lo que realmente importa y debe llamar nuestra atención, en lo que debemos centrarnos es en el fondo. En este hay los principios que dan vida a cualquier otro llamamiento que podamos ver en las Escrituras; incluido el nuestro propio. Estos principios, a saber, son el Dios que llama, la persona llamada y la tarea asignada. La forma puede variar y así lo vemos a lo largo de la historia bíblica. Puede ser más o menos espectacular y llamativa; pero si bien esta cambia el fondo siempre permanece inalterable.


Hemos enfatizado tanto la forma del llamamiento que muchos seguidores de Jesús a lo largo de los siglos y en la actualidad consideran que para ellos no hay ningún llamado y si lo hay, debe ser de segunda clase. Hemos dado tanta importancia a la forma que la ausencia de los detalles espectaculares y singulares que rodean el llamado de los grandes personajes bíblicos nos impidan reconocer nuestro propio llamamiento de parte del Señor. Buscamos el fuego, los relámpagos, lo sobrenatural, lo singular, lo deslumbrante y perdemos, consecuentemente, los principios que hacen que un llamado sea precisamente eso, un llamado. No nos podemos reconocer como gente llamada porque nuestra atención no está centrada en el fondo -los principios- sino en la forma -las circunstancias- y éstas no podemos reconocerlas.



Pero Moisés es un buen espejo para reflejarse. Nos ayuda a ver que todos los seguidores de Jesús participamos de un llamado tan sublime e importante como el suyo. Podemos reconocer en nosotros esos tres principios claves que están en el fondo de todo llamamiento y lo constituyen como tal. Jesús, el Dios hecho ser humano, es quien nos ha llamado. Todos nosotros, sin excepción, sea cual sea nuestro estado, tengamos o no estudios teológicos, pertenezcamos o no a una organización misionera somos llamados como Moisés por Dios a una tarea; el ministerio de la restauración y la reconciliación de todas las cosas con Dios por medio de Jesús. Los tres principios básicos del llamado están presentes, están ahí; la cuestión es si nosotros los creemos y valoramos.


Me preocupa que nos deslumbremos tanto con el llamado de Moisés que despreciemos el nuestro. Que nos cautive tanto las circunstancias del suyo que perdamos de vista los principios latentes en el nuestro. Que nos centremos en la forma, como en tantas cosas de la vida cristiana, y no en el fondo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada