LECTURA DIVENDRES 18/8/17 1a JOAN 4 i GÈNESI 44

Divendres 18 d’Agost
1ª Joan 4
Estimats, no us refieu de qualsevol que sembli inspirat; més aviat poseu-lo a prova per veure si és de Déu, perquè corren pel món molts falsos profetes. Reconeixereu l'Esperit de Déu d'aquesta manera: els qui confessen que Jesucrist s'ha fet realment home, són de Déu, però els qui neguen Jesús, no són de Déu; aquests són els de l'Anticrist. Heu sentit a dir que arribava, i ara ja és al món.
Vosaltres, fills meus, sou de Déu i heu vençut els falsos profetes, perquè el qui està en vosaltres és més poderós que el qui està en el món. Ells són del món. Per això parlen d'acord amb el món, i el món se'ls escolta. Nosaltres som de Déu: els qui coneixen Déu ens escolten, però els qui no són de Déu no ens volen escoltar. D'aquesta manera distingireu l'esperit de la veritat i l'esperit de l'error.
Estimats meus, estimem-nos els uns als altres, perquè l'amor ve de Déu; tothom qui estima ha nascut de Déu i coneix Déu. El qui no estima no coneix Déu, perquè Déu és amor.
L'amor de Déu s'ha manifestat enmig nostre quan ha enviat al món el seu Fill únic perquè visquem gràcies a ell. 10 L'amor consisteix en això: no som nosaltres qui ens hem avançat a estimar Déu; ell ens ha estimat primer i ha enviat el seu Fill com a víctima que expia els nostres pecats.
11 Estimats meus, si Déu ens ha estimat tant, també nosaltres ens hem d'estimar els uns als altres. 12 A Déu, ningú no l'ha vist mai; però si ens estimem, ell està en nosaltres i, dins nostre, el seu amor ha arribat a la plenitud. 13 Coneixem que estem en ell i que ell està en nosaltres perquè ens ha donat el seu Esperit.
14 Nosaltres donem testimoni d'allò que hem contemplat: el Pare ha enviat el seu Fill com a salvador del món. 15 Per això tothom qui confessa que Jesús és el Fill de Déu, està en Déu, i Déu en ell.
16 Nosaltres hem conegut l'amor que Déu ens té i hi hem cregut. Déu és amor; el qui està en l'amor està en Déu, i Déu està en ell. 17 A dins nostre, l'amor ha arribat a la plenitud, i per això mirem amb confiança el dia del judici, perquè, tot i que estem en aquest món, vivim tal com Jesucrist viu. 18 On hi ha amor no hi ha por, ja que l'amor, quan és complet, treu fora la por. La por i el càstig van junts; per això només té por el qui no estima Déu plenament.
19 Ja que Déu ens ha estimat primer, estimem també nosaltres. 20 Si algú afirmava: «Jo estimo Déu», però no estima el seu germà, seria un mentider, perquè el qui no estima el seu germà, que veu, no pot estimar Déu, que no veu. 21 Aquest és el manament que hem rebut de Jesús: qui estima Déu, també ha d'estimar el seu germà.

Gènesi 44
Pero no os aflijáis ni os reprochéis el haberme vendido, pues en realidad fue Dios quien me ha enviado aquí antes que a vosotros, para salvar vidas.
Este fue el comentario que José hizo a sus hermanos después de darles a conocer su identidad. No cabe duda que el patriarca había reflexionado profundamente sobre todo lo que le había sucedido y había sacado una explicación teológica para su situación. Fue capaz de ver la mano del Señor en medio de todas las calamidades que había sufrido y, al fin, todas las piezas habían encajado y tenían sentido para él.
Sin embargo, creo que sería un error deducir que esta experiencia de José la podemos hacer universal y decir que, más tarde o más temprano, todo lo malo que nos sucede en la vida tendrá una explicación y porqué y veremos cómo Dios lo había previsto todo. No creo que eso lo podamos deducir de este pasaje que, únicamente describe la experiencia de José. Creo que hay cosas que no tienen ningún sentido en nuestras vidas, que no tienen ninguna explicación y que decirle al que sufre que, del mismo modo que José, al final verá que todo tiene una explicación hace más daño que otra cosa. Hay cosas que no tienen ninguna explicación, son tan sólo el producto y el resultado de vivir en un mundo caído afectado por el pecado donde la maldad, la injusticia, el abuso, la enfermedad, el dolor y la muerte reinan afectando por igual a creyentes y no creyentes.
Ahora bien, lo anterior no está, según mi humilde opinión, en contradicción con la afirmación de la Escritura de que todo colabora al bien de los que aman a Dios. Dicho de otro modo, que incluso de aquellas cosas que son inexplicables y para las que no existen ni razones, ni capacidad de comprenderlas, el Señor puede operar en beneficio nuestro para ayudarnos a madurar y para que el carácter de su hijo Jesús sea formado en nuestras vidas. Como ya mencioné en un comentario anterior la pregunta correcta no es por qué, sino más bien el qué.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada