LECTURA DIVENDRES 23/2/18: 2 SAMUEL 16 i FETS 4

Divendres 23 de Febrer
2ª Samuel 16


    1 David acabava de passar la carena quan Sibà, * l’administrador de Mefibóixet, * anà a trobar-lo amb un parell d’ases carregats amb dos-cents pans, cent raïms de panses, cent peces de fruita i un bot de vi. 2 El rei digué a Sibà:
     —Què significa tot això?
     Sibà va respondre:
     —Els ases són perquè hi munti la família del rei; el pa i la fruita, perquè en mengin els seus homes, i el vi, perquè en beguin els qui defalleixin en el desert.
    3 El rei va demanar:
     —I on és el nét de Saül, el teu amo?
     Sibà li va respondre:
     —S’ha quedat a Jerusalem, dient-se: “Ara els d’Israel em tornaran el reialme del meu pare.” *
    4 Aleshores el rei va dir a Sibà:
     —Totes les propietats de Mefibóixet són teves.
     Sibà va exclamar:
     —Em prosterno al teu davant, rei i senyor meu. Que sempre pugui gaudir del teu favor!
    5 Quan David va arribar a Bahurim, * en sortia un home d’un clan de la família de Saül, que es deia Ximí * i era fill de Guerà. Tot sortint, maleïa David 6 i li tirava pedres, a ell i als seus oficials. La tropa de David i tots els seus soldats escollits l’escortaven a dreta i esquerra. 7 Ximí maleïa David i deia:
     —Vés-te’n, vés-te’n, home sanguinari i pervers! 8 El Senyor et fa pagar * tota la sang de la família de Saül, a la qual vas usurpar el tron, i ara l’ha donat al teu fill Absalom. Paga els teus crims, home sanguinari!
    9 Abisai, * fill de Seruià, va dir al rei:
     —Com gosa aquest gos mort maleir el rei, el meu senyor? Dóna’m permís i li tallaré el cap.
    10 Però el rei va respondre:
     —Deixeu-me estar, vosaltres, * família de Seruià! * Si aquest home em maleeix, és perquè el Senyor li diu que maleeixi David. Qui pot demanar-li per què ho fa?
    11 Després David va dir a Abisai i a tots els seus oficials:
     —Si el meu propi fill, sortit de les meves entranyes, em vol matar, amb més raó aquest benjaminita. Deixeu-lo que em maleeixi. El Senyor li ho ha manat. 12 Potser el Senyor mirarà la meva aflicció * i convertirà en benedicció aquestes malediccions d’avui.
    13 David, amb els seus homes, va continuar el camí. Ximí avançava pel costat de la muntanya, al mateix pas que ell, proferint malediccions i tirant-li rocs i terra. 14 El rei i tota la seva tropa van arribar extenuats a les planes de vora el Jordà, * i allà es van refer.
    15 Absalom i tots els d’Israel van entrar a Jerusalem. Ahitófel * era amb ell. 16 Huixai, * l’arquita, amic de David, es presentà a Absalom, i va cridar:
     —Visca el rei! Visca el rei! *
    17 Absalom li digué:
     —¿Aquesta és la lleialtat que guardes al teu amic? Per què no te n’has anat amb ell?
    18 Huixai li va respondre:
     —De cap manera! Jo vull estar amb l’elegit del Senyor, de la multitud aquí present, i de tot Israel, i amb ell viuré. 19 A més, a qui he de servir jo sinó al seu fill? Tal com he servit el teu pare, així et serviré a tu. 
    20 Absalom va dir a Ahitófel:

     —Delibereu entre vosaltres què hem de fer.
    21 Ahitófel va prendre la paraula:
     —Jeu amb les concubines que el teu pare ha deixat per a guardar el palau. Així tot Israel sabrà que t’has fet odiós al teu pare i tots els teus partidaris se sentiran més decidits.
    22 Aleshores van muntar una tenda per a Absalom al terrat, i ell va jeure amb les concubines del seu pare a la vista de tot Israel. *
    23 En aquell temps, tant per a David com per a Absalom, els consells d’Ahitófel tenien el mateix valor que els oracles divins.

Hechos de los apóstoles 4
  1 Pere i Joan parlaven encara al poble, quan se’ls van presentar els sacerdots, el cap de la guàrdia del temple i els saduceus. * 2 Estaven indignats perquè ensenyaven al poble i anunciaven la resurrecció dels morts, que ja s’havia realitzat en Jesús. 3 Els van detenir i els tingueren tancats a la presó * fins l’endemà, perquè ja era el vespre.
    4 Molts dels qui havien escoltat la Paraula van creure: el nombre dels germans arribà a uns cinc mil, comptant només els homes. *
    5 L’endemà es van reunir a Jerusalem els dirigents, els notables i els mestres de la Llei. * 6 Entre ells hi havia el gran sacerdot Annàs, Caifàs, Joan, Alexandre, i tots els membres de les famílies dels grans sacerdots. * 7 Van posar al mig Pere i Joan i començaren a interrogar-los:
     —Amb quin poder o en nom de qui heu fet vosaltres tot això? *
    8 Llavors Pere, ple de l’Esperit Sant, * els digué: *
     —Dirigents del poble i notables: 9 ja que avui ens interrogueu pel bé fet a un malalt, preguntant-nos en nom de qui ha estat guarit, * 10 sapigueu, vosaltres i tot el poble d’Israel, que a aquest home el teniu sa davant vostre gràcies al nom de Jesucrist, el Natzarè, que vosaltres vau crucificar, però a qui Déu ha ressuscitat d’entre els morts. * 11 Ell és la pedra menyspreada per vosaltres, els constructors, i que ara és la pedra principal. * 12 La salvació no es troba en ningú més, perquè, sota el cel, no ha estat donat als homes cap altre nom que pugui salvar-nos. *
    13 Ells, veient amb quina valentia parlaven Pere i Joan i adonant-se que eren homes sense cultura ni instrucció, n’estaven estranyats. Reconeixien que havien estat amb Jesús 14 i, com que veien dret al seu costat l’home que havia estat curat, no podien contradir-los en res. * 15 Aleshores els van fer sortir fora del Sanedrí i es posaren a deliberar entre ells:
    16 —Què en farem, d’aquests homes? El miracle que han obrat és evident; la notícia s’ha escampat entre tots els qui viuen a Jerusalem, i nosaltres no la podem negar. 17 Mirem, però, que no es difongui més entre el poble i amenacem-los perquè no parlin mai més a ningú en el nom d’aquest Jesús.
    18 Els van cridar, doncs, i els prohibiren de proclamar o ensenyar absolutament res en nom de Jesús. * 19 Pere i Joan els van replicar:
     —Decidiu vosaltres mateixos si és just davant de Déu que us obeïm a vosaltres més que no pas a ell. * 20 Nosaltres no podem deixar d’anunciar el que hem vist i sentit. *
    21 Ells els van repetir les amenaces, però els posaren en llibertat, perquè no sabien com fer-s’ho per a poder-los castigar. Era per raó del poble, ja que tothom lloava Déu pel que havia succeït. 22 L’home que havia estat guarit miraculosament tenia més de quaranta anys.
    23 Un cop lliures, Pere i Joan anaren a trobar els germans i els van explicar tot allò que els grans sacerdots * i els notables els havien dit. 24 En sentir-ho, ells van adreçar unànimement a Déu aquesta pregària: *
     «Senyor, tu has fet el cel, la terra i el mar, i tot el que s’hi mou. * 25 Tu, per boca del teu servent, el nostre pare David, que parlava mogut per l’Esperit Sant, has dit:
     » Per què s’avaloten les nacions
     i els pobles es conjuren en va?
    26 Els reis de la terra s’uneixen,
     s’alien tots junts els sobirans
     contra el Senyor i contra el seu Messies. *
    27 »Realment, en aquesta ciutat es van aliar Herodes * i Ponç Pilat amb les nacions paganes i amb alguns del poble d’Israel contra el teu sant Servent * Jesús, el teu Messies; 28 i han complert així tot allò que la teva decisió poderosa havia fixat per endavant. * 29 Ara, Senyor, mira com ens amenacen i concedeix als teus servents la valentia d’anunciar la teva paraula; * 30 estén la teva mà * perquè hi hagi guaricions, senyals i prodigis * gràcies al nom * del teu sant Servent Jesús.» *
    31 Quan van acabar la pregària, va tremolar el lloc on eren reunits; tots foren omplerts de l’Esperit Sant i comunicaven amb valentia la paraula de Déu. * 
    32 La multitud dels creients tenia un sol cor i una sola ànima, i cap d’ells no considerava com a propis els béns que posseïa, sinó que tot estava al servei de tots. * 33 Amb gran poder els apòstols donaven testimoni de la resurrecció de Jesús, el Senyor, i la gràcia abundosa de Déu actuava en ells. *
    34 Ningú d’entre ells no vivia en la indigència, perquè tots els qui eren propietaris de terres o de cases les venien, portaven el producte de la venda, 35 i el dipositaven als peus dels apòstols. Després era distribuït segons les necessitats de cadascú.
    36 Josep, un levita d’origen xipriota, a qui els apòstols havien donat el sobrenom de Bernabé —que vol dir «fill de consolació»—, * 37 es va vendre un camp que posseïa, va portar els diners i els diposità als peus dels apòstols.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada